30/11/2023

OBAVIJEST NOGOMETNE AKADEMIJE

3 min read

Nogometna akademija HNS
Ustanova za obrazovanje odraslih u sportu
Ulica grada Vukovara 269 A
10000 Zagreb – Hrvatska
tel: +385 1 2019184, fax: +385 1 2441 508
e-mail: nogometna.akademija@hns-cff.hr

Zagreb 30.04.2019.g.

Obavijest o obaveznim seminarima za osvježenje licenci te licenciranje trenera
u natjecateljskoj 2019/20 godini

Poštovani kolege treneri, nositelji UEFA licenci Nogometne Akademije HNS obraćamo Vam se ovim putem kako bi Vas izvijestili o Vašim pravima ali i obavezama vezanim uz reguliranje statusa edukacije na Nogometnoj akademiji HNS Ustanovi za obrazovanje odraslih u sportu, te reguliranja obaveza u okviru UEFA Trenerske Konvencije kao središnjeg dokumenta edukacije trenerskih kadrova pri UEFA-i, čiji ste obveznik postali u trenutku zaprimanja trenerske licence sa znakom UEFA-e (UEFA B; UEFA A i UEFA PRO, specijalističke UEFA Futsal B i GK UEFA A).
Jedna od osnovnih postavki UEFA Trenerske Konvencije odnosi se na vrijeme valjanosti svake izdane licence te obavezu polaznika na cijelo životnu edukaciju.
Ovaj proces osvježavanja licenci je obavezan za sve nositelje UEFA diploma i licenci jer im se u protivnom uskraćuje produžavanje istih, što za sobom povlači i nemogućnost licenciranja za klubove u sljedećem natjecateljskom periodu.
Ovaj je sustav povezan i sa sustavom izdavanja radnih dozvola (licenci za vođenje utakmica) pri Hrvatskom nogometnom savezu što znači da će sve licence koje nisu osvježene, ili iz bilo kojeg drugog razloga nisu aktivne, automatizmom biti blokirane te se neće moći koristiti sve do skidanja blokade tj. rješenjem statusa.
Vezano uz ovaj proces, Nogometna akademija HNS je donijela odluku po kojoj se, zbog prebacivanja odgovornosti za edukacijske procese sa klubova na same trenere ali i zbog pojednostavljivanja cijelog procesa oko licenciranja trenera za natjecateljsku sezonu i osvježavanja UEFA licenci, ova dva procesa povezuju.
Radi se o procesu posebnog bodovanja dodatne edukacije kroz obavezne seminare licenciranja koji se održavaju na početku svake natjecateljske sezone.

U zavisnosti od razine seminara;

  • HNS za trenere I i II ranga natjecanja te mladeži ovih rangova natjecanja (10 bodova) – Za trenere UEFA A i UEFA PRO
  • Nogometna središta za sva natjecanja pod njihovom ingerencijom (7 bodova) – za trenere UEFA A i UEFA B
  • Županijski nogometni savezi za natjecanja pod njihovom ingerencijom (5 bodova) – za trenere UEFA B

Ukoliko trener na kraju trogodišnjeg perioda sakupi dovoljan broj bodova (30 – UEFA PRO/ 20 – UEFA A / 15 – UEFA B), nije u obvezi pohađati poseban seminar osvježavanja licenci.
Ovi bodovi se dokazuju obaveznim potvrdama organizatora seminara za licenciranje ili se unose direktno u Comet sustav.
Na ovaj način želimo zaštititi sve trenere koji su permanentno u trenažnom procesu i rade kroz duži vremenski period, a ujedno na ovaj način želimo dodatno potaknuti i cijelo životnu edukaciju trenerske populacije.

Potvrde o sudjelovanju na seminarima licenciranja su treneri sa licencama UEFA B, UEFA A ili UEFA PRO dužni čuvati te nam ih dostaviti u trenutku prestanka valjanosti.
Ukoliko kandidat kojem ističe valjanost licence nije u mogućnosti prisustvovati predavanjima u periodu koji je naveden, obavezu osvježenja mora regulirati u suradnji sa Nogometnom akademijom HNS.
Nadamo se da će što veći broj trenera, polaznika Nogometne akademije HNS, prihvatiti naše razloge uvođenja ovakvog načina osvježenja licenci te, da će se odazvati ovogodišnjim seminarima, ali i svim ostalim seminarima licenciranja koji će biti organizirani od strane njihovih trenerskih organizacija u budućnosti.

S poštovanjem,
Ravnatelj Nogometne akademije HNS
Vatroslav Mihačić